Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2015 08:24 - Кампания за създаване на социална мрежа от нов тип
Автор: open Категория: Технологии   
Прочетен: 1771 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 19.11.2015 08:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

От известно време в главата ми се върти идея да създам социална мрежа от ново поколение. Това ще бъде място за хора с разчупено мислене, хора, които искат да излязат извън рамките на общоприетите норми, хора, които не са съгласни с установената система. От известно време съм заинтригуван от идеята за т.н. икономика на даровете.


Първо нека разгледаме значението на термина "икономика на даровете". Икономиката на даровете е икономическа система, при която човек или група от хора предоставят материални блага или извършват услуги за друг човек или група от хора, без за това да очакват определена отплата. Подаряващият сам решава какво, кога и на кого да подари. За разлика от бартер икономиката, при икономиката на даровете този, който е получил подаръка, сам решава дали и с какво да се отблагодари в замяна.

Икономиката на даровете и бартер икономиката са били популярни дълго време в миналото, преди налагането на капитализма и съвременната пазарна икономика. Днес все още има различни малки общности, в които се прилага този вид икономика.
Според някои привърженици на икономиката на даровете, чрез налагането й и изместването на пазарната икономика може да се достигне до една съвършенно нова система в съвременното общество, при която технологиите и ресурсите са в помощ на хората, и човек има възможност да развива свободно своите умения. Много хора смятат, че по този начин ще се сложи край на световния глад и ширещата се престъпност, породена от бедността.
Разбира се, икономиката на даровете има и своите критици. Много привърженици на пазарната икономика гледат с надсмешка и откровен песимизъм на идеята за връщането на старите икономически системи.
Всъщност истината е, че с връщането на тези системи ние няма да се върнем назад в своето развитие. Напротив. Икономиката на даровете може да работи заедно с човешкия прогрес и новите технологии. Тя дори би го ускорила. Истината е, че в общество, развиващо се в една икономика на даровете ще има много по-малко престъпност, няма да има глад, стандарта на живот би се подобрил, ресурсите биха били разпределени умно, а технологиите - в услуга на човека. Човек няма да има ограниченията на съвременната пазарна икономика и ще има времето и възможностите да мисли, открива и твори. И всичко това не с цел печалба, а в интерес на всички хора. Много критици са на мнение, че с въвеждането на икономика на даровете хората биха изгубили интерес и мотивация да правят каквото и да е. Това е просто поредната манипулация, която противниците на промяната усилено прилагат. А истината е, че дори в днешната икономическа обстановка можем да видим различни проекти, базирани на икономиката на даровете, които работят успешно. И хората не просто не губят мотивация, а дори напротив - са още по-силно мотивирани да помагат и да творят. Един такъв пример е интернет енциклопедията Wikipedia. А стига човек да поиска, може да намери още много примери.
А има икономиката на даровете почва у нас?
Това, до голяма степен зависи от мисленето на хората, от това как ще приемат една такава идея. В крайна сметка промяната започва от нас.
Икономиката на даровете се гради върху взаимното доверие и благодарност.
Опит за популяризиране на икономиката на даровете може да бъде открит в новия проект Donated.Work. Той ще опита да постави основите за въвеждането на икономиката на даровете в българското интернет пространство.

За да се информирате по-подробно какво представлява този вид икономика е добре да прочетете книгата на Чарлз Айзенщайн "Свещената икономика", но на кратко може да се запознаете с основите й от клипчето по-долу (то е чисто информативно и не се отнася пряко до този проект).

А сега ето и малко информация за моята идея, базирана на този принцип:

 Какво е Donated.Work?

image

Donated.Work е социална мрежа за споделяне, предлагане и обмяна на лично творчество, идеи, услуги и взаимопомощ.

Изграден на принципа на икономиката на даровете, този сайт има за цел да събере хора, готови да дарят от своето време, знания и умения, без непременно да търсят финансова изгода за своята работа.

Потребителите на Donated.Work ще имат възможност да комуникират помежду си, да оценят работата на останалите и да споделят публично отзивите си за тях. Всеки желаещ ще може да изкаже своята благодарност косвено, като пише лично до избран потребител или сподели публично в профила му своето мнение и оценка, а освен това ще има опцията дори пряко да изкаже своята благодарност, като направи финансово дарение на даден потребител или се отплати със своя услуга или продукт по договаряне.

 

Тази социална мрежа ще бъде за всички, които желаят да споделят своето творчество и идеи със света - писатели, художници, фотографи, всякакви творци и креативни личности, които имат нуждата да бъдат забелязани и оценени, да бъдат полезни на другите и на света.

Можете да подкрепите кампанията по набиране на средства за изграждане на този проект от линка по-долу:

https://www.collectim.com/bg_BG/campaign/view/8Ft0EL












Гласувай:
2


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: open
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3147863
Постинги: 27
Коментари: 532
Гласове: 117
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930