Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Профил на open
Име:
Георги Пехливанов

Възраст:
34

Пол:
мъж

Град:
Бургас

Статистика
Популярни постинги:
2

Постинги този месец:
0

Гласове този месец:
0

Коментари този месец:
0

Любими блогове:
1

Блогъри добавили в любими:
1

Блог вълни:
4
Последни постинги
DISKUSII.ONLINE (ДИСКУСИИ ОНЛАЙН или накратко ДО) е българска онлайн форум платформа и социална мрежа за провеждане на дискусии в Интернет пространството. Потребителите на сайта могат да обсъждат широк спектър от теми, да задават въпроси, да споделят идеи и мисли, да коментират и предлагат отговори, да изразяват своето мнение и да комуникират помежду си.
Мисията на сайта е потребителите да изградят нова общност за онлайн дискусии, както и да се възроди идеята за Интернет форумите под една нова и модерна хибридна форма между традиционен форум и социална мрежа.
DISKUSII.ONLINE предлага на своята общност модерен и лесен за работа дизайн, насочен към бързото писане и четене онлайн, оптимизиран за работа както на настолни компютри, така и на мобилни устройства.
Надяваме се с ваша помощ да създадем нова и модерна форумна общност в България!

https://diskusii.online

image
Категория: Новини
Прочетен: 82 Коментари: 0 Гласове: 0

От известно време в главата ми се върти идея да създам социална мрежа от ново поколение. Това ще бъде място за хора с разчупено мислене, хора, които искат да излязат извън рамките на общоприетите норми, хора, които не са съгласни с установената система. От известно време съм заинтригуван от идеята за т.н. икономика на даровете.


Първо нека разгледаме значението на термина "икономика на даровете". Икономиката на даровете е икономическа система, при която човек или група от хора предоставят материални блага или извършват услуги за друг човек или група от хора, без за това да очакват определена отплата. Подаряващият сам решава какво, кога и на кого да подари. За разлика от бартер икономиката, при икономиката на даровете този, който е получил подаръка, сам решава дали и с какво да се отблагодари в замяна.

Икономиката на даровете и бартер икономиката са били популярни дълго време в миналото, преди налагането на капитализма и съвременната пазарна икономика. Днес все още има различни малки общности, в които се прилага този вид икономика.
Според някои привърженици на икономиката на даровете, чрез налагането й и изместването на пазарната икономика може да се достигне до една съвършенно нова система в съвременното общество, при която технологиите и ресурсите са в помощ на хората, и човек има възможност да развива свободно своите умения. Много хора смятат, че по този начин ще се сложи край на световния глад и ширещата се престъпност, породена от бедността.
Разбира се, икономиката на даровете има и своите критици. Много привърженици на пазарната икономика гледат с надсмешка и откровен песимизъм на идеята за връщането на старите икономически системи.
Всъщност истината е, че с връщането на тези системи ние няма да се върнем назад в своето развитие. Напротив. Икономиката на даровете може да работи заедно с човешкия прогрес и новите технологии. Тя дори би го ускорила. Истината е, че в общество, развиващо се в една икономика на даровете ще има много по-малко престъпност, няма да има глад, стандарта на живот би се подобрил, ресурсите биха били разпределени умно, а технологиите - в услуга на човека. Човек няма да има ограниченията на съвременната пазарна икономика и ще има времето и възможностите да мисли, открива и твори. И всичко това не с цел печалба, а в интерес на всички хора. Много критици са на мнение, че с въвеждането на икономика на даровете хората биха изгубили интерес и мотивация да правят каквото и да е. Това е просто поредната манипулация, която противниците на промяната усилено прилагат. А истината е, че дори в днешната икономическа обстановка можем да видим различни проекти, базирани на икономиката на даровете, които работят успешно. И хората не просто не губят мотивация, а дори напротив - са още по-силно мотивирани да помагат и да творят. Един такъв пример е интернет енциклопедията Wikipedia. А стига човек да поиска, може да намери още много примери.
А има икономиката на даровете почва у нас?
Това, до голяма степен зависи от мисленето на хората, от това как ще приемат една такава идея. В крайна сметка промяната започва от нас.
Икономиката на даровете се гради върху взаимното доверие и благодарност.
Опит за популяризиране на икономиката на даровете може да бъде открит в новия проект Donated.Work. Той ще опита да постави основите за въвеждането на икономиката на даровете в българското интернет пространство.

За да се информирате по-подробно какво представлява този вид икономика е добре да прочетете книгата на Чарлз Айзенщайн "Свещената икономика", но на кратко може да се запознаете с основите й от клипчето по-долу (то е чисто информативно и не се отнася пряко до този проект).

А сега ето и малко информация за моята идея, базирана на този принцип:

 Какво е Donated.Work?Donated.Work е социална мрежа за споделяне, предлагане и обмяна на лично творчество, идеи, услуги и взаимопомощ.

Изграден на принципа на икономиката на даровете, този сайт има за цел да събере хора, готови да дарят от своето време, знания и умения, без непременно да търсят финансова изгода за своята работа.

Потребителите на Donated.Work ще имат възможност да комуникират помежду си, да оценят работата на останалите и да споделят публично отзивите си за тях. Всеки желаещ ще може да изкаже своята благодарност косвено, като пише лично до избран потребител или сподели публично в профила му своето мнение и оценка, а освен това ще има опцията дори пряко да изкаже своята благодарност, като направи финансово дарение на даден потребител или се отплати със своя услуга или продукт по договаряне.

 

Тази социална мрежа ще бъде за всички, които желаят да споделят своето творчество и идеи със света - писатели, художници, фотографи, всякакви творци и креативни личности, които имат нуждата да бъдат забелязани и оценени, да бъдат полезни на другите и на света.

Можете да подкрепите кампанията по набиране на средства за изграждане на този проект от линка по-долу:

https://www.collectim.com/bg_BG/campaign/view/8Ft0EL

Категория: Технологии
Прочетен: 1087 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 19.11.2015 08:29
“Интерстелар” ми отне много повече време преди да напиша това ревю в сравнение с всеки друг филм на Кристофър Нолан и за това си има причина. Първо - имах нужда да гледам филма повече от веднъж, за да си доизясня (до колкото е възможно) някои от нещата, за които имах въпроси, както и за да оценя филма по реалистично. Истината е, че това е първият филм на Нолан, който не мога да оценя напълно дори след третото гледане. Всъщност, не съм сигурен дали някога ще мога, защото сравнен с предишните филми на любимия ми режисьор, “Интерстелар” съществува като нещо самостоятелно, нещо доста различно. Това е филм-израстване в кариерата на Кристофър Нолан който просто няма как да бъде сравняват с творчеството му преди него, а трябва да бъде разглеждан отделно. Дори съм неспособен да го поставя в класация сред останалите му филми. Но въпреки затрудненията, ще се опитам все пак да напиша нещо … защото имам нужда да споделя мислите и впечатленията си.

“Интерстелар” е проект, който чаках от около 2 години, веднага след като научих, че именно Нолан ще режисира филма по сценария на своя брат, който преди това беше подготвян за Стивън Спилбърг. Разбира се, още в началото стана ясно, че Нолан ще преработи голяма част от сценария, което лично за мен разпали още повече интереса ми и започна дългото очакване. Очакване, което приключи в нощта на 7-ми ноември в залата на Cinema City IMAX. Като при всеки филм на Нолан, и тук мистерията беше запазена до самата премиера и дори множеството трейлъри и телевизионни клипове не успяха да развалят удоволствието и изненадата от това, което в действителност ни очакваше на екрана.
В “Интерстелар” Нолан за първи път си сътрудничи с Хойте ван Хойтема, чиято операторска работа придава на филма една чудатост през цялото време. Всъщност, Нолан винаги е комбинирал отлично грандиозния спектакъл присъщ за блокбъсъра с интимните, почти статични сцени, типични за независимото арт кино. И това особено добре си личи в “Интерстелар”, който ни предлага спиращи дъха сцени, допълнени с тишина, близки планове на героите и гледки от безкрайния космос. Новата творба на режисьора отдава почит към филмите на Спилбърг от 70-те и 80-те години, “2001-ва” на Кубрик и редица други заглавия от края на миналия век. Но преди всичко, това все пак е филм на Кристофър Нолан и в него не липсва неговият почерк. Имаме отново смело експериментиране с монтажа, който ни поднася паралелно събития, развиващи се в различно време и място, преплетени по майсторски начин в историята. Музиката на Ханс Цимер е толкова различна от всичко, което сме чували от него до момента, че просто не е за вярване как е успял да сътвори такова чудо. Тя е толкова силно въздействаща и допълваща сцените на екрана, че е като отделен персонаж във филма. 
Но за да споделя накратко за самата история на филма, без да спойлвам прекалено много, ще очертая само основните щрихи.
Действието в “Интерстелар” се развива в неизвестно (близко) бъдеще. Човечеството се бори с природни катаклизми, които бавно го унищожават, обричайки го на глад и задушаване. Планетата вече не е способна да ни приютява и скоро животът на нея ще стане невъзможен за нас. В един такъв момент, функциониращата в нелегалност НАСА се обръща към бившия пилот Купър с една особена молба. Оказва се, че съдбата на цялото човечество зависи от неговото решение да отпътува на междугалактическо пътешествие в последен опит да спаси света. Решение, което колкото и да е трудно, той взима бързо, защото през целия си живот е усещал, че е призван да лети. Любовта към семейството му и особено към дъщеря му Мърф е една от основните движещи сили, които го подтикват да извърши този подвиг, жертвайки живота си в опит да осигури някакво бъдеще за децата си. Бъдеще, което с напредване на времето изглежда неясно. И като споменах времето - то е другият герой в този филм. Или в случая - анти-герой. Както Нолан многократно споменава в интервюта, за него именно времето е антагониста в “Интерстелар”. Екипажа на Ендъранс непрекъснато трябва да се състезава с него, защото от това зависи дали ще успее да изпълни мисията си или живота на Земята ще загине. И точно тук е момента да спомена, че филма е едно своеобразно пътуване както в пространството, така и през времето. Това не е типичното космическо пътешествие, което сме гледали в много научно-фантастични филми. Това е пътуване в самите нас. Пътуване през нашите действия и последствията от тях, нашите чувства и копнежи. Но за да е възможно такова пътуване, не трябва в уравнението да липсва една важна част - любовта. Именно тя се оказва двигателя, който подтиква главните герои към действията, които вършат.
Науката във филма е базирана на труда на теоретичния физик Кип Торн за пътуване през червейни и черни дупки. Разбира се, това са теории с много неизвестни, които във филма са подплатени с голяма доза художествено виждане за нещата. Дали зрителят ще ги приеме или не зависи от личните му възгледи и усещания. Това не е научнопопулярен филм и не бива в него да се търси винаги и само научното обяснение. Филмите на Нолан винаги са преплитали по много успешен начин научни факти с художествена измислица и резултата винаги е бил една история, която лесно можем да възприемем като реалистична и възможна. “Интерстелар” не изневерява в това отношение, но само ако е спазено условието което споменах по-горе в ревюто си - важно е първоначално как човек възприема и усеща нещата, представени му във филма. А той, въпреки почти 3-те си часа, се изнизва почти неусетно, особено ако сте се потопили в светът му. 
Така се изниза и за мен, сякаш времето в света на Нолан изтече много по-бързо от времето в кино салона. След като потекоха финалните надписи нямах усещането, че вече минава 2 след полунощ тук, обратно на Земята.
Гледах филма още два пъти след въпросната нощ, този път на нормален кино екран и след всяка прожекция, независимо от това колко хора имаше в залата, реакциите винаги бяха същите - хората излизаха в пълна тишина, сякаш неосъзнавайки какво точно са гледали… но картинката се променяше драстично, веднага след като започваха да излизат през осветените коридори от изходите на мола. Шептяха си и обсъждаха видяното. А това определено значи нещо.
“Интерстелар” не е перфектен филм. Не знам дали съществува перфектен филм. Това не е филм, който лесно можете да заобичате, но ако го обикнете, ще го обичате силно. Това е филм, който някои ще мразят много. Но това е и филм, който няма да ви остави безразлични.
След всяко едно гледане филма за мен ставаше все по-добър и аз го харесвах все повече. Променях си крайната оценка 3 пъти. Дори сега не съм сигурен, че мога да дам реална такава, но въпреки това ще го направя в края на това ревю.
Още много може да се пише за този филм и за героите в него (особено за потдържащите такива, като роботите КЕИС и ТАРС, които сигурно ще станат любими на голяма част от зрителите), за другите членове на екипажа и т.н. но не искам да издавам повече спойлери, а и ревюто вече стана доста дълго. Само ще подчертая, че това е филмът на Нолан с най-добре развити (макар и не при всички) образи на героите. 
Много може да се пише и за идеите, някои от които вероятно ще объркат значително някои от зрителите и дори може да им докарат някоя и друга безсънна нощ в размисли.
За мен по-важното послание в този филм е, че човекът може да бъде наистина важен фактор във Вселената и да извършва велики дела, но в същото време може да бъде и изключително безразсъден и дори глупав в своите действия и постъпки. "Интерстелар" е дисекция на човешкият вид и това, което ни прави хора.
Най-зрелият въпрос, който филма поставя е - къде сме сега и на къде отиваме. Какво следва?
Бащите често са герои за своите деца. Тяхна е и отговорноста как ще израстнат децата им. Когато обаче сме зрели, наша е отговорността дали ще заслужим своето място във Вселената или просто ще бъдем прашинки по безкрайните лавици на времето. А времето никога не спира. Просто това, което е отредено за нас се изнизва като в пясъчен часовник, който няма да можем да обърнем.

Interstellar Movie
9.7/10

Категория: Изкуство
Прочетен: 1574 Коментари: 0 Гласове: 0
 

Първо нека разгледаме значението на термина "икономика на даровете". Икономиката на даровете е икономическа система, при която човек или група от хора предоставят материални блага или извършват услуги за друг човек или група от хора, без за това да очакват определена отплата. Подаряващият сам решава какво, кога и на кого да подари. За разлика от бартер икономиката, при икономиката на даровете този, който е получил подаръка, сам решава дали и с какво да се отблагодари в замяна.
Икономиката на даровете и бартер икономиката са били популярни дълго време в миналото, преди налагането на капитализма и съвременната пазарна икономика. Днес все още има различни малки общности, в които се прилага този вид икономика.
Според някои привърженици на икономиката на даровете, чрез налагането й и изместването на пазарната икономика може да се достигне до една съвършенно нова система в съвременното общество, при която технологиите и ресурсите са в помощ на хората, и човек има възможност да развива свободно своите умения. Много хора смятат, че по този начин ще се сложи край на световния глад и ширещата се престъпност, породена от бедността.
Разбира се, икономиката на даровете има и своите критици. Много привърженици на пазарната икономика гледат с надсмешка и откровен песимизъм на идеята за връщането на старите икономически системи.
Всъщност истината е, че с връщането на тези системи ние няма да се върнем назад в своето развитие. Напротив. Икономиката на даровете може да работи заедно с човешкия прогрес и новите технологии. Тя дори би го ускорила. Истината е, че в общество, развиващо се в една икономика на даровете ще има много по-малко престъпност, няма да има глад, стандарта на живот би се подобрил, ресурсите биха били разпределени умно, а технологиите - в услуга на човека. Човек няма да има ограниченията на съвременната пазарна икономика и ще има времето и възможностите да мисли, открива и твори. И всичко това не с цел печалба, а в интерес на всички хора. Много критици са на мнение, че с въвеждането на икономика на даровете хората биха изгубили интерес и мотивация да правят каквото и да е. Това е просто поредната манипулация, която противниците на промяната усилено прилагат. А истината е, че дори в днешната икономическа обстановка можем да видим различни проекти, базирани на икономиката на даровете, които работят успешно. И хората не просто не губят мотивация, а дори напротив - са още по-силно мотивирани да помагат и да творят. Един такъв пример е интернет енциклопедията Wikipedia. А стига човек да поиска, може да намери още много примери.
А има икономиката на даровете почва у нас?
Това, до голяма степен зависи от мисленето на хората, от това как ще приемат една такава идея. В крайна сметка промяната започва от нас.
Икономиката на даровете се гради върху взаимното доверие и благодарност.
Опит за популяризиране на икономиката на даровете може да бъде открит в новия проект Gift Box Exchange. Той ще опита да постави основите за въвеждането на икономиката на даровете в българското интернет пространство.

Какво е Gift Box Exchange?

Сайта 
GIFT BOX EXCHANGE предлага на своите посетители възможност да кандидатстват за създаване на модерен уебсайт. 

Как работи?

Всеки посетител може да кандидатсва за изработване на уеб сайт от формата за заявка в сайта. Ако кандидатурата му бъде одобрена, GIFT BOX EXCHANGE ще се свърже с него по електронната поща, за да се уточнят подробностите. След изработването на сайта, одобреният кандидат сам определя стойността на получения продукт и начина, по който да се отблагодари за услугата - със своя услуга или продукт, или в парична форма по свой избор.

http://gbox.ga

Ако желаете да добиете по-пълна представа за икономиката на даровете, може да прочетете книгата на Чарлз Айзенщайн - "Свещената икономика" или да изгледате краткото клипче по-долу.
 
 
Категория: Други
Прочетен: 1271 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 15.09.2014 17:04
Нямате личен сайт в интернет пространството, а сте човек, който има какво да покаже на света? Или пък сте собственик на малка фирма, чийто сайт е с дизайн от преди 20-тина години, но не можете да си позволите обновяване?
Вече има решение на проблемите Ви.

Нов проект се роди в българското интернет пространство. Сайта GIFT BOX EXCHANGE предлага на своите посетители възможност да кандидатстват за създаване на модерен уебсайт. Различното в случая е, че проекта е вдъхновен от книгата на Чарлз Айзенщайн - "Свещената икономика" (виж клипчето в статията) и ще се опита да въведе в България един коренно различен икономически модел - модела на т.н. икономика, базирана на даренията.Как работи?

Всеки посетител може да кандидатсва за изработване на уеб сайт от формата за заявка в сайта. Ако кандидатурата му бъде одобрена, GIFT BOX EXCHANGE ще се свърже с него по електронната поща, за да се уточнят подробностите. След изработването на сайта, одобреният кандидат сам определя стойността на получения продукт и начина, по който да се отблагодари за услугата - със своя услуга или продукт, или в парична форма по свой избор.Дали този нов модел за обмяна на услуги и продукти между хората, изцяло базиран на взаимния интерес ще има успех, зависи изцяло от желанието и начина на мислене на хората - времето ще покаже готов ли е българина на такава крачка, или ще остане недоверчив и предпазлив към промяната. А промяната както знаем... започва от всеки от нас.

http://gbox.ga
Категория: Други
Прочетен: 1181 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: open
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1825874
Постинги: 25
Коментари: 532
Гласове: 115
Архив
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Блогрол