Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Отворен Блог
Автор: open Категория: Лични дневници
Прочетен: 1825878 Постинги: 25 Коментари: 532
Постинги в блога от Септември, 2014 г.
 image
Първо нека разгледаме значението на термина "икономика на даровете". Икономиката на даровете е икономическа система, при която човек или група от хора предоставят материални блага или извършват услуги за друг човек или група от хора, без за това да очакват определена отплата. Подаряващият сам решава какво, кога и на кого да подари. За разлика от бартер икономиката, при икономиката на даровете този, който е получил подаръка, сам решава дали и с какво да се отблагодари в замяна.
Икономиката на даровете и бартер икономиката са били популярни дълго време в миналото, преди налагането на капитализма и съвременната пазарна икономика. Днес все още има различни малки общности, в които се прилага този вид икономика.
Според някои привърженици на икономиката на даровете, чрез налагането й и изместването на пазарната икономика може да се достигне до една съвършенно нова система в съвременното общество, при която технологиите и ресурсите са в помощ на хората, и човек има възможност да развива свободно своите умения. Много хора смятат, че по този начин ще се сложи край на световния глад и ширещата се престъпност, породена от бедността.
Разбира се, икономиката на даровете има и своите критици. Много привърженици на пазарната икономика гледат с надсмешка и откровен песимизъм на идеята за връщането на старите икономически системи.
Всъщност истината е, че с връщането на тези системи ние няма да се върнем назад в своето развитие. Напротив. Икономиката на даровете може да работи заедно с човешкия прогрес и новите технологии. Тя дори би го ускорила. Истината е, че в общество, развиващо се в една икономика на даровете ще има много по-малко престъпност, няма да има глад, стандарта на живот би се подобрил, ресурсите биха били разпределени умно, а технологиите - в услуга на човека. Човек няма да има ограниченията на съвременната пазарна икономика и ще има времето и възможностите да мисли, открива и твори. И всичко това не с цел печалба, а в интерес на всички хора. Много критици са на мнение, че с въвеждането на икономика на даровете хората биха изгубили интерес и мотивация да правят каквото и да е. Това е просто поредната манипулация, която противниците на промяната усилено прилагат. А истината е, че дори в днешната икономическа обстановка можем да видим различни проекти, базирани на икономиката на даровете, които работят успешно. И хората не просто не губят мотивация, а дори напротив - са още по-силно мотивирани да помагат и да творят. Един такъв пример е интернет енциклопедията Wikipedia. А стига човек да поиска, може да намери още много примери.
А има икономиката на даровете почва у нас?
Това, до голяма степен зависи от мисленето на хората, от това как ще приемат една такава идея. В крайна сметка промяната започва от нас.
Икономиката на даровете се гради върху взаимното доверие и благодарност.
Опит за популяризиране на икономиката на даровете може да бъде открит в новия проект Gift Box Exchange. Той ще опита да постави основите за въвеждането на икономиката на даровете в българското интернет пространство.

Какво е Gift Box Exchange?

Сайта 
GIFT BOX EXCHANGE предлага на своите посетители възможност да кандидатстват за създаване на модерен уебсайт. 

Как работи?

Всеки посетител може да кандидатсва за изработване на уеб сайт от формата за заявка в сайта. Ако кандидатурата му бъде одобрена, GIFT BOX EXCHANGE ще се свърже с него по електронната поща, за да се уточнят подробностите. След изработването на сайта, одобреният кандидат сам определя стойността на получения продукт и начина, по който да се отблагодари за услугата - със своя услуга или продукт, или в парична форма по свой избор.

http://gbox.ga

Ако желаете да добиете по-пълна представа за икономиката на даровете, може да прочетете книгата на Чарлз Айзенщайн - "Свещената икономика" или да изгледате краткото клипче по-долу.
   
Категория: Други
Прочетен: 1271 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 15.09.2014 17:04
Нямате личен сайт в интернет пространството, а сте човек, който има какво да покаже на света? Или пък сте собственик на малка фирма, чийто сайт е с дизайн от преди 20-тина години, но не можете да си позволите обновяване?
Вече има решение на проблемите Ви.

Нов проект се роди в българското интернет пространство. Сайта GIFT BOX EXCHANGE предлага на своите посетители възможност да кандидатстват за създаване на модерен уебсайт. Различното в случая е, че проекта е вдъхновен от книгата на Чарлз Айзенщайн - "Свещената икономика" (виж клипчето в статията) и ще се опита да въведе в България един коренно различен икономически модел - модела на т.н. икономика, базирана на даренията.

image

Как работи?

Всеки посетител може да кандидатсва за изработване на уеб сайт от формата за заявка в сайта. Ако кандидатурата му бъде одобрена, GIFT BOX EXCHANGE ще се свърже с него по електронната поща, за да се уточнят подробностите. След изработването на сайта, одобреният кандидат сам определя стойността на получения продукт и начина, по който да се отблагодари за услугата - със своя услуга или продукт, или в парична форма по свой избор.Дали този нов модел за обмяна на услуги и продукти между хората, изцяло базиран на взаимния интерес ще има успех, зависи изцяло от желанието и начина на мислене на хората - времето ще покаже готов ли е българина на такава крачка, или ще остане недоверчив и предпазлив към промяната. А промяната както знаем... започва от всеки от нас.

http://gbox.ga
Категория: Други
Прочетен: 1181 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: open
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1825878
Постинги: 25
Коментари: 532
Гласове: 115
Архив
Календар
«  Септември, 2014  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол