Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Отворен Блог
Автор: open Категория: Лични дневници
Прочетен: 1825970 Постинги: 25 Коментари: 532
Постинги в блога от Декември, 2007 г.
2  >  >>
Джон Пери БАРЛОУ ПРОДАЖБА НА ВИНО БЕЗ БУТИЛКИ:
ИКОНОМИКАТА НА СЪЗНАНИЕТО В ГЛОБАЛНАТА МРЕЖА

Ако природата е създала нещо, което най-малко от всичко може да бъде изключителна собственост, то това е действието на мисловната сила, наречена идея, която човек може да притежава изключително само докато я пази в себе си; но в момента когато бъде огласена, тя става достояние на всички, и който я е получил веднъж, вече не може да бъде лишен от нея. Нейна особеност е и това, че всеки притежава не някакъв дял от нея, а я владее изцяло. И този, който е възприел от мен идея, получава знания без да намалява моите; който пали свещта си от моята, получава светлина, без да затъмнява мен. Това че идеите трябва свободно да се разпространяват от човек на човек по цялото земно кълбо, за поучаване и взаимни напътствия на хората и за подобряване на състоянието им, сякаш специално и благосклонно е било замислено от природата, когато тя ги е създала подобни на огъня, разпространяващ се по цялото пространство без плътността му да намалява в никоя точка, и подобни на въздуха, в който дишаме, движим се и съществуваме физически, неподвластен на ограничения или изключително просвояване. Така че изобретенията по природата си не могат да бъдат предмет на собственост.

Томас Джеферсън


цитат:

Информацията се преживява, а не се притежава

Дори когато е затворена в някаква статична форма като книга или твърд диск, информацията все пак остава нещо, което се случва с вас в момента, когато вие мислено я разархивирате от кода, в който тя се съхранява. Но независимо дали се измерва в гигабитове в секунда или в думи в минута, реалното разкодиране е процес, който трябва да се извърши в ума и с помощта на ума, процес, протичащ във времето.

В един бюлетин на атомни физици преди няколко години имаше карикатура, прекрасно илюстрираща тази мисъл. На рисунката бандит насочва пистолет към младеж с очила, който очевидно има много информация в главата си. "Бързо - заповядва бандитът, - дай ми всичките си идеи."

прочети целия текст...

Категория: Технологии
Прочетен: 2055 Коментари: 0 Гласове: 0
Лекция: Ричард Столман

"Авторско право срещу общност във века на компютърните мрежи"
Националния Дворец на Културата в България на 22 Април 2005г. - лекция на Ричард Столман


Лекцията на видео...

Лекцията в писмен вид...

цитат:
Нека да ограничим срока на авторското право до 10 години от датата на публикуване. Това трябва да е достатъчно. Това може да е по-дълго от необходимо и ако е така няколко години по-късно можем да видим дали не можем да го намалим още повече. Но си мисля, че 10 години е добра първа стъпка. Все още е доста по-дълго от времето за публикуване. Това предложение, обаче, е противоречиво. Веднъж бях на среща с едни автори и направих това предложение и един от тях, който е носител на награди и който седеше до мен каза, "Десет години е невъзможно, нетърпимо... Всичко по-дълго от пет години е прекалено!". Вие може да сте изненадани, че точно автор казва такова нещо. Аз бях изненадан. Аз допусках, с наивност, че авторите са за дълъг срок на авторските си права - обаче не! Както виждате излиза, че същите тези издатели, които вземат нашата свобода в името на тези автори и артисти, тъпчат на земята същите тези автори и артисти с петите си. Този автор е имал клауза в договора си, която е стандартна, поне в САЩ, че когато книгата излезе от печат и правата се върнат при него, той може да използва книгата както желае, но както често се случва издателя на практика е пуснал книгата да излезе от печат, но не си го признава. В резултат, на автора не му се позволява да използва собствената си книга, по начина по който иска и тя не е налична. Той искаше хората поне да могат да прочетат книгата му.

Кой е Ричард Столман...

Ричард Матю Столман
е основателят на Движението за свободен софтуер, проекта ГНУ, и Фондацията за свободен софтуер. Автор е на множество програми като компилатора GCC, дебъгера GDB, редактора ЕМАКС и други. Автор е също и на общия публичен лиценз ГНУ — може би най-известния свободен лиценз, който дава началото на така наречения copyleft.

От средата на деветдесетте години на 20 век Ричард Столман се занимава основно с изнасяне на лекции, в които говори срещу софтуерните патенти, за експанзията на законите за авторско право както и на политическа тема.

още от Уикипедия...
Категория: Технологии
Прочетен: 1401 Коментари: 0 Гласове: 0
09 декември 2007 / TechNews.bg Около 82% от европейците на възраст между 16 и 24 години прекарват в интернет пет дни от седмицата. За сравнение, 77% от този контингент гледа често телевизия. Данните от проучването на Европейската асоциация за интерактивна реклама показват недвусмислено превъзходство на интернет пред телевизията в предпочитанията на младежите. Нещо повече, 48 процента от анкетираните посочват, че гледат телевизия през интернет. Средно, всеки потребител в разглежданата възрастова категория прекарва онлайн по 11,9 часа седмично.
Над 80% от анкетираните признават, че не “могат да живеят” без поне един вид дейност в интернет, а всеки трети пък не може без електронна поща. Най-пристрастени към мрежата са италианските младежи, които прекарват онлайн средно по 13,6 часа в седмицата. На другия полюс са холандците с 9,8 часа. За сравнение, по-раншно изследване в САЩ установи, че американските младежи прекарват по 11 часа седмично в интернет.
източник..
Категория: Технологии
Прочетен: 1197 Коментари: 0 Гласове: 0
... или за това, престъпление ли е да си "пират", или е престъпление да ти отнемат това право?

image

В една друга тема срещнах мнението, че нашите компютърни специалисти  в по-голямата си част са едва ли не некадърници, които мислят, че знаят, а нищо не знаят. Странно  как тогава България си е създала името на държава с  добри специалисти, непрекъснато напускащи родината, на път към нови възможности за реализация в чужбина.
Ето моето мнение по въпроса. Първо, искам да отбележа, че тази статия основно ще разгледа онази група от по-бедното население в страната(която е мнозинство),  която желае  да се развива именно в тази насока.
Срещнах  мнение, че повечето от т ези "пирати",  които теглят софтуерни програми, за които не са си  платили,  всъщност не били никакви специалисти,  щом не давали  пари за нормално обучение.
Питам се - задължително ли е ако си платиш, да получиш по-добро обучение? А къде да се обучаваш в България? Или  може би в чужбина? Споменах ли, че нямаш и пари?
За да защитя своята теза,  ще дам простичък пример. Голяма част от дизайнерските фирми у нас нямат специално изискване за образование, а тези,  които искат такова, държат  просто да е Висше -  без конкретна специалност. Изискванията  основно се свеждат  до това, да се владеят програми като Corel Draw, Photoshop - за графични дизайнери, и Flash, 3ds max - за уеб  дизайнери, като тези изисквания в някаква степен се припокриват. Разбира се, понякога владеенето на чужд език е предимство.

image
IN THE JAIL

От тук разгледаното, следва да се заключи, че при желание, в България човек лесно може да направи първите  стъпки в своето развитие в една такава сфера, тясно свързана с компютрите.
При програмистите нещата не седят много  по-различно.
Какво е по-важното в случая. Лично според мен, е желанието, на  първо място, и на второ - това все пак да ти се отдава. Така например, ако имаш дизайнерско око и по душа си художник да кажем, със  сигурност  ще  имаш успех в  подобно начинание.
Защо смятам, че в страни като нашата, ползването на нелицензиран  софтуер не е престъпление, а напротив - помага на повече хора да се развиват. Хора,  които иначе няма как да отделят  тези  пари и следователно - се обричат на провал в своите стремежи, желания и амбиции.
Не е вярно, че когато не си си платил за някакво специализирано обучение, ти нямаш интерес към  тези програми. Не е вярно, че не учиш  с желание. Тъкмо обратното. Обикновено много хора, дори такива, които изобщо нямат усет към дизайна, се опитват просто да измъкнат  някаква диплома и тях конкретно не ги интересува това, което реално ще научат.
Когато един човек на своя инициатива си е изтеглил и инсталирал дадена програма и  отделя  от времето си за нея,  вместо да се занимава с някакви други дейности,  това само значи, че  този човек се интересува от това, има желание да се учи и да се занимава и това му доставя удоволствие (а вероятно и му се отдава). Повечето програми имат доста изчерпателни Help-ове, както и тонове  туториали и уроци из мрежата. Моето мнение е, че бъдещето е именно там - във формата на домашното обучение пред монитора и дори самообучението.
Не на последно място - защо руснаците са така известни като едни от най-добрите хакери? Може би, защото не са проспали времето си и са "рискували" да попаднат в графата "пирати" ... но всъщност те са в още по-лошата графа "хакери". Така е  - да си хакер в днещно време не е сред най-престижните прозвища. Мисълта ми беше друга -  за да станат така добри в нещо, те определено за заложили над  това, сами да се обучават и са го правили с интерес и желание. И са станали добри ... защото за хакер никъде не дават образование. И защото дизайнер не се става с една диплома.
Категория: Технологии
Прочетен: 2054 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 08.12.2007 13:38
19.10.2007 г.

ГДБОП свали LAN мрежа, акцията била поръчкова
още...
Категория: Технологии
Прочетен: 1247 Коментари: 0 Гласове: 0
24.03.2007 г.

image

bTV Новините
Категория: Технологии
Прочетен: 1527 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 07.12.2007 15:54
17.03.2007 г.

Календар, Нова Телевизия
Категория: Технологии
Прочетен: 1078 Коментари: 0 Гласове: 0
10.05.2006 г.

Новини, TV7
Категория: Технологии
Прочетен: 1147 Коментари: 0 Гласове: 0
08.05.2006 г.

Календар, Нова Телевизия

Категория: Технологии
Прочетен: 1089 Коментари: 0 Гласове: 0
Едно анимирано клипче, което бях правил преди известно време. Смятайте бързо, без да се замисляте! :)


Категория: Забавление
Прочетен: 94422 Коментари: 6 Гласове: 0
Последна промяна: 06.12.2007 20:24
2  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: open
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1825970
Постинги: 25
Коментари: 532
Гласове: 115
Архив
Календар
«  Декември, 2007  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Блогрол